Verkkohyökkäyksien vuoksi uudesta istunnosta ei voi lähettää viestejä ensimmäiseen 10 minuuttiin. Kiitos kärsivällisyydestänne.
Vastaa lankaan
preview image
0%
AsiallinenAsiallinen keskustelu

Kanavalla edellytetään asiallisuutta, lue lisää säännöistä.
TyöturvallinenTyöturvallinen sisältö

Kanavalla edellytetään työturvallista sisältöä, lue lisää sivun säännöistä.
AP Avuton Turisti 8 kk
message file JPG
Madventures-nostalgisointilanka

Onko kellään muulla traditiona katsoa reissukuumeessa Madventures ainakin pari kertaa vuodessa läpi? Itsellä yleisimmin tällaista aikaa on syksyn hämäräyys ja kevät, kun on vielä vilpoista mutta kasvava valon määrä tuo hiljalleen kesäfiiliksen.

Mitkä ovat coconyymien lempijaksoja ja miksi? Mitä tunteita Suomi-kaudet herättivät?
4 15
Kiiltävä Samojedi 8 kk
attachment Avuton Turisti Madventures-nostalgisointilanka Onko kellään muulla traditiona katsoa reissukuumeessa Madventures ainakin pari kertaa vuodessa läpi? Itsellä yleisimmin tällaista aikaa on syksyn hämäräyys ja kevät, kun on vielä vilpoista mutta kasvava valon määrä tuo hiljalleen kesäfiiliksen. Mitkä ovat coconyymien lempijaksoja ja miksi? Mitä tunteita Suomi-kaudet herättivät?
Olivathan nuo kaksi ensimmäistä kautta hyviä, etten sanoisi ikonisia oman aikansa kuvauksia, ja innoittivat itseänikin reissailemaan. Myöhempiä tuotoksia en ole hirveästi katsellut. Kaukoitä ja Intia kiinnostivat eniten, joskaan Intiaan en ole vielä uskaltautunut.
AP Avuton Turisti 8 kk
Kiiltävä Samojedi Olivathan nuo kaksi ensimmäistä kautta hyviä, etten sanoisi ikonisia oman aikansa kuvauksia, ja innoittivat itseänikin reissailemaan. Myöhempiä tuotoksia en ole hirveästi katsellut. Kaukoitä ja Intia kiinnostivat eniten, joskaan Intiaan en ole vielä uskaltautunut.
Hyvin sanottu, ekat kaksi ekaa kautta ovat kyllä ikonisia aikansa tuotteita ja jopa omalla tavallaan haikeita kun miettii, että 2000-luvun alku ja puoliväli oli ihan viimeisiä hetkiä kun pystyi reissaamaan ilman internetin ja somen suurta vaikutusta. Siinä ei mennyt lopulta montaa vuotta kun internetin käyttäjämäärät räjähti ja somesta tuli ilmiö sellaisena kun se nykyään tunnetaan. Muutenkin nautin suuresti tuosta 2000-luvun alun estetiikasta, poikkeuksetta kaikissa sen aikakauden leffoissa ja sarjoissa on ihan oma tunnelmansa monestakin syystä.

Kolmoskausi alkoi jo olemaan tekemällä tehtyä Jackass-kohellusta josta oli itse trävelläys kaukana, toki sekin menee paremman puutteessa. Suomi-kaudet taas olivat pääosin ylinäyteltyä ja teennäistä skeidaa, yksi iso ongelma piilee siinä, että Tunna on aivan liikaa äänessä sekä siinä, että kaikki on jopa aiempaa enemmän politisioitua.
Kiiltävä Samojedi 8 kk
Avuton Turisti Hyvin sanottu, ekat kaksi ekaa kautta ovat kyllä ikonisia aikansa tuotteita ja jopa omalla tavallaan haikeita kun miettii, että 2000-luvun alku ja puoliväli oli ihan viimeisiä hetkiä kun pystyi reissaamaan ilman internetin ja somen suurta vaikutusta. Siinä ei mennyt lopulta montaa vuotta kun internetin käyttäjämäärät räjähti ja somesta tuli ilmiö sellaisena kun se nykyään tunnetaan. Muutenkin nautin suuresti tuosta 2000-luvun alun estetiikasta, poikkeuksetta kaikissa sen aikakauden leffoissa ja sarjoissa on ihan oma tunnelmansa monestakin syystä. Kolmoskausi alkoi jo olemaan tekemällä tehtyä Jackass-kohellusta josta oli itse trävelläys kaukana, toki sekin menee paremman puutteessa. Suomi-kaudet taas olivat pääosin ylinäyteltyä ja teennäistä skeidaa, yksi iso ongelma piilee siinä, että Tunna on aivan liikaa äänessä sekä siinä, että kaikki on jopa aiempaa enemmän politisioitua.
Some on tosiaan muuttanut matkailukulttuuriakin, totta. Varmaan sanomattakin selvää onko parempaan vai huonompaan.

Koko tuo Madventuresin aikakausi oli ainakin tähän päivään verrattuna helkkarin huoletonta aikaa ja se siinä kai melkein eniten vetoaa itseeni. Tai ehkä juuri se kontrasti miten monet elleivät useimmat sen ajan keski-ikäiset istuivat kotona ja katselivat illasta toiseen Teksti-tv:tä ja torstaisin Kotikatua, jossa oli tosi jännän kiehtovaa ja eksoottista, että yksi suht keskeinen hahmo oli tummaihoinen, ja samaan aikaan jotkut nuoremman polven Rikut ja Tunnat seikkailevat kaukomaiden kaduilla ja ties missä vuoristopoluilla ja näkevät ja kokevat kaikenlaista mistä teksti-tv-miehet eivät osaa edes haaveilla.

Mutta Madventures oli edellä aikaansa niin hyvässä kuin myös pahassa. Se oli omalla tavallaan vähän niinkuin somematkailua ennen somea. Sarjan tenho syntyy paljolti siitä (vaikutelmasta), että R & T ovat kuin yksiä meistä ja ovat matkoillaan ja ruudussa vain itseinään, ilman kuvausryhmiä tai käsikirjoitusta jne. Samanhan voisi tehdä nykyään älypuhelimella ja jollakin somealustalla. Ja sarjan yksi iso pointtihan oli osallistaa katsojia, mikä myös kuuluu somekulttuuriin, houkutella heitä mukaan samoihin maisemiin. Ja siinä oli sellainen sisäänrakennettu vika, sama kuin nykyinfluenssereiden matkailusometuksessakin, että hei tyypit kattokaa kuinka upeita ja autenttisia mestoja täältä löytyi, eikä yhtään turisteja, tulkaa tänne, tää ei oo vielä pilalla - ja sitten kun sinne säntää satapäin reppureissaajia etsimään aitoja kokemuksia, niin johan menee pilalle ennen kuin huomaakaan. Uniikit mestat ovat uniikkeja yleensä siksi, että länkkärit eivät ole vielä pilanneet niitä, ja uniikin mestan ja sen asukkaiden näkökulmasta lienee aivan yksi lysti, onko länkkäri/länkkärijoukko ”Samsonite-turreja” vai og ug trävellereitä.

Ja se vielä tuosta, että Madventuresissa pilkatussa (massa)turismissa on kyllä paljon hyvääkin eikä vähiten se, että roolit ovat selkeät puolin ja toisin. Madventuresissa ja somematkailussa kummassakin ihannoidaan sellaista ”aitoutta” että ns virallisten turistikohteiden sijaan näytetäänkin ihmisten olohuoneita ymv., ja siinä on jälkeenpäin ajatellen jotain hyvin tunkeilevaa oikeastaan.
AP Avuton Turisti 8 kk
Kiiltävä Samojedi Some on tosiaan muuttanut matkailukulttuuriakin, totta. Varmaan sanomattakin selvää onko parempaan vai huonompaan. Koko tuo Madventuresin aikakausi oli ainakin tähän päivään verrattuna helkkarin huoletonta aikaa ja se siinä kai melkein eniten vetoaa itseeni. Tai ehkä juuri se kontrasti miten monet elleivät useimmat sen ajan keski-ikäiset istuivat kotona ja katselivat illasta toiseen Teksti-tv:tä ja torstaisin Kotikatua, jossa oli tosi jännän kiehtovaa ja eksoottista, että yksi suht keskeinen hahmo oli tummaihoinen, ja samaan aikaan jotkut nuoremman polven Rikut ja Tunnat seikkailevat kaukomaiden kaduilla ja ties missä vuoristopoluilla ja näkevät ja kokevat kaikenlaista mistä teksti-tv-miehet eivät osaa edes haaveilla. Mutta Madventures oli edellä aikaansa niin hyvässä kuin myös pahassa. Se oli omalla tavallaan vähän niinkuin somematkailua ennen somea. Sarjan tenho syntyy paljolti siitä (vaikutelmasta), että R & T ovat kuin yksiä meistä ja ovat matkoillaan ja ruudussa vain itseinään, ilman kuvausryhmiä tai käsikirjoitusta jne. Samanhan voisi tehdä nykyään älypuhelimella ja jollakin somealustalla. Ja sarjan yksi iso pointtihan oli osallistaa katsojia, mikä myös kuuluu somekulttuuriin, houkutella heitä mukaan samoihin maisemiin. Ja siinä oli sellainen sisäänrakennettu vika, sama kuin nykyinfluenssereiden matkailusometuksessakin, että hei tyypit kattokaa kuinka upeita ja autenttisia mestoja täältä löytyi, eikä yhtään turisteja, tulkaa tänne, tää ei oo vielä pilalla - ja sitten kun sinne säntää satapäin reppureissaajia etsimään aitoja kokemuksia, niin johan menee pilalle ennen kuin huomaakaan. Uniikit mestat ovat uniikkeja yleensä siksi, että länkkärit eivät ole vielä pilanneet niitä, ja uniikin mestan ja sen asukkaiden näkökulmasta lienee aivan yksi lysti, onko länkkäri/länkkärijoukko ”Samsonite-turreja” vai og ug trävellereitä. Ja se vielä tuosta, että Madventuresissa pilkatussa (massa)turismissa on kyllä paljon hyvääkin eikä vähiten se, että roolit ovat selkeät puolin ja toisin. Madventuresissa ja somematkailussa kummassakin ihannoidaan sellaista ”aitoutta” että ns virallisten turistikohteiden sijaan näytetäänkin ihmisten olohuoneita ymv., ja siinä on jälkeenpäin ajatellen jotain hyvin tunkeilevaa oikeastaan.
Hyvää pohdintaa. Madventures oli juurikin tuossa mielessä poikkeuksellinen aikansa mittapuulla, kyseessä oli suurimmalle osalle kansaa tuntemattomat nuorukaiset jotka lähtivät maailmalle ennakkoluulottomasti ja näyttivät sen monet kasvot, niin hyvässä kuin pahassakin.

Moni varmasti pystyi samaistamaan itsensä Rikuun ja jotkut jopa Tunnaan vaikkei hänelle luontaista karismaa olekaan suotu ja häntä voisi kuvailla sanoilla egopelle ja maailmanparantajahippi, näin rumasti muotoiltuna. Tunna oli tästäkin huolimatta tärkeässä roolissa paitsi ohjaajana ja kuvaajana niin myös siinä, että koko sarja pitkälti rakentui näiden kahden henkilödynamiikan varaan.

Ja tuo massaturisminvastainen paatos oli osa formaattia ja nuoruuden kapinaa. Voi vain arvailla, kuinka paljon ko. sarjassa oli mukana puhdasta satiiria hippikulttuurista, mene ja tiedä.

Vastalauta 0.8.1 Beta | Tietoa meistä

Käytämme evästeitä mukauttamaan käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua tällä verkkosivustolla hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää