Ap:n verstas on eristämättömässä ulkorakennuksessa. Kyseessä joku vanha lato, jossa on sinänsä jämpti tukeista tehty runko, parhaat päivänsä nähnyt jonkinlaisella rossipohjalla oleva lankkulattia ja yksinkertainen laudasta tehty ulkoverhoilu. Pitää sateen ulkona hyvin, tuulenkin ok, mutta lämpö tietysti karkaa joka raosta. Näin kylmänä ja kosteana vuodenaikana, kun olisi aikaa askarrella, meinaa jäätyä niin näpit kuin liimat ja muut kemikaalitkin.
Nyt olisi ajatuksena eristää se ensi kesänä joka suunnasta. Lattian uusii samalla, niin saa sinnekin eristeet. Ajattelin finnfoamia eristeeksi, niin selviää paljon vähemmillä välivaiheilla ja kerroksilla. Onko nyymeillä kokemusta finnfoamista ja vastaavista eristeistä?
Ja toinen dilemma on, että mitäs sisäpinnoille? Verstaalla kolisee aina, joten ratkaisun olisi hyvä kestää kulutusta ja myös suoria osumia. Perustus tuskin on minkään routaeristeiden päällä, joten varmastikin rakennus myös elää jpnkim verran. Joku massalattia olisi muuten hyvä, mutta taitaa olla halkeamilla ensimmäisen talven jälkeen. Seiniin ja kattoon jotain osb-levyä varmaankin. Mitä edullisempi ja vähätöisempi ratksisu, sen parempi. Onko ideoita tai kommentteja?
En omaa kovin paljoa kokemusta, mutta onko verstasolosuhteissa kovin paljoa väliä kolhuista ja jäljistä seinissä ja mahtaako se seinä jäädä lopulta edes hyllyjen tms. takaa näkyville? Eli kannattaako kiinnittää huomiota lopulta muuhun kuin esimerkiksi palosuojausominaisuuksiin ja vastaavaan funktioon?
Lähinnä siis tarkoitin, että ei olisi sellaista materiaalia, joka lähtee rapisemaan alas heti jos laudan kulma esim. osuu. Ulkonäöllä ei tosiaan ole juurikaan väliä.
Kipsilevyissä epäilyttää lähinnä se, että alkaako parin kolhun jälkeen eristeet näkyä. Siksi ajattelin osb-levyjä. Nehän palaa aika hitaasti ymmärtääkseni, ja kipinäriskialueille toki peltiä tms eteen.
Hyvä idea toi valokuva. Sähköt on jo vedetty palkkeja pitkin, mutta ne jäänevät lopulta tosiaan piiloon.
osb-levy on lastulevyä, kyllä se palaa hyvin vauhdikkaasti.
Mulla on autotallissa Sauna-Satu Polyuretaanilevy 30mm ja päällä 2 kipsilevyä limittäin, eli saumat erikohdissa. Paloturvallisuus juttuja.
Kannattaako tehdä kahta kertaa? Suomessa on tehty monta lattiaa joten resepti on tuttu. Maksaa kuitenkin paljon niin tekee vaikka ekana vuonna vain lattian kunnolla ja myöhemmin seinät.
Tuun tähän vaan kysyyn välistä, että onko se haitaksi sähkölaitteille, jos ne ovat tuollaisessa eristämättömässä kylmässä tilassa? Mun saattaisi olla mahdollista kyhätä vanhasta navetasta kylmä verstas, mutta mietin miten kostea ilma esim. syksyisin vaikuttaa koneisiin?
Ihan epäironisesti voin kyllä suositella infrapunaa sivuratkaisuksi(ellei oo tarkotus autoa lämpätä), ellet mee lämpimällä varastoolla lähes huoneenlämpöön. 600 wattisella tein vielä mieluisasti villapaidassa puutöitä talvivarastossa -5c pakkasella ilman esilämmitystä. Työkalut toki oli kylmiä, mutta ihan oikeasti olo oli kuin kevätauringossa.
Eipä se erityisen hyvää tee, kaikki vehkeet myös ruostuu herkästi tollasessa. Riippuu vehkeiden hinnasta ja sun herkkähipiäisyydest sit onko oikee ongelma. Monilla maatiloilla on kylmät hallit ja siel kuitenkin korjataan vitusti kaikkea.
Liimat, maalit ja hitsauspuikot kannattaa säilyttää lämpimässä ja tuoda ulos vaan tarpeeseen
Riippuu vähän mitä sähkölaitteita meinaat. Itsellä on vanhassa pihatossa pieni eristetty verstas jonne laitan lämmöt vain kun menen sinne puuhastelemaan.
Kyllä siellä on ainakin perus työkalut säilyneet ihan hyvinä. Poranterät olen ruiskutellut WD-40:llä etteivät ruostuisi jos säilytysrasiaan kondensoituu vettä ja hitsipuikot yms. säilytän lämpimässä kuten joku jo aiemmin vinkkasi.
Jos haluat rossipohjan säilyttää niin tsekkaa pajalattia. Eli pystyasentoon asennettuja puupalikoita ja villatilaan vaikka kutteria, niin onpi perinteinen ratkaisu. Valu tarvisi melkeinpä maavaraisen lattian, eli kaivinkonetta, hiekkaa & rytkonssia.
Seinissä kipsilevy olisi paloturvallisin, mutta maatilavaneerillakin on muistaakseni vartin paloluokitus.
Ylipäätään eristämisessä kannattaa miettiä kosteudenhallintaa ja sitä, että pidätkö siellä aina lämpöjä päällä, vai sahaako kastepiste väärällä puolella seinää. Jos se on eristetty muovilla ja seassa on orgaanisia puurakenteita niin tarkkana saa olla ettei homehdu. Jos kyseessä on vanha ladontapainen, niin suosisin perinteisiä ratkaisuja. Eli hengittäviä materiaaleja.
Omassa autotallissa on lattiavalu, kipsilevyt seinissä ja eristetty selluvillalla. On välillä pakkasen puolella talvet, mutta rakenteiden pitäisi sekin kestää kun pitää ilmanvaihtoräppänät auki. Ei ole työkalutkaan ruostuneet.
No siis puuta lähinnä työstän, eli sirkkeliä, sahaa, hiomakonetta sun muuta olis säilyteltävä, mut poranteriä en kyllä voi öljytä, ettei öljyt sotke porattavia puita.
En usko että se kosteus mitään valtavia ongelmia aiheuttaa kuitenkaan. Ja voithan sä syksyisin laittaa sinne jonkun ilmankuivaimen hurisemaan. Koneiden suhteen en kuitenkaan usko että on mitään ongelmaa, ellei sitten ala käynnistelemään vehkeitä jossain -30 asteen pakkasessa.
Eipä tuo oikein muuten selviä kuin kokeilemalla koska tuo riippuu niin paljon siitä navetastakin eli kuinka kostea se ilma siellä on ja kuinka suuret lämmönvaihtelut.
Ei oo ollu vuoden 1979 jälkeen poislukien varttikate kattolevy. Luja-A olisi AP:n tarpeisiin paras levy. Hinta tosin on suolainen. T. Kuitusementti soturi.
Foami pitää kyllä lämpöä sisällänsä tosi hyvin. Toisena vaihtoehtona jos et halua maksaa dinnfoamista ylimäärästä niin bewiltä löytyy jackofoamia se o samaa tavaraa mutta hieman halvempaa jos ei tosin väri haittaa :D
Joku makitan porakone ja alumiinirunkoinen pöytäsirkkeli joka kahden vuoden välein vaihtuu uuteen joka tapauksessa tuskin nyt on se ongelma tässä, vaan mustarautaiset palikat ja kalikat ja työkalut vuosikymmeniä kylmässä ja kosteassa.
Oli kans verstas eristämättömässä piharakennuksessa. Ei oikein resurssit riittänyt sinne eristetyn työtilan rakentamiseen. Päädyin 7,7 metriseen eristettyyn jalkalavakonttiin. Lämmitän kiukaalla/ infrapunalla tarpeen mukaan. Muuten ihan kelvollinen, mutta tuo aluminilattia on ihan saatanan kylmä, ei tartte kovemmilla pakkasilla puuhastella. Ei ole kunnollista ilmanvaihtoa, mutta yllättävän kuivana on pysynyt. Kun lämpötila sahaa ja alkaa kertyyn kosteutta, olen lyönyt tulet kiukaaseen.
Keväällä se kosteusongelma pahimmillaan, sama kuin rossipohjissa. Kostea ilma menee kylmään koppiin ja kondensoituu. Siinä kohdalla tarvii lämpöä ja ilmanvaihtoa eniten. Villa homehtuu herkemmin, laita sitä höyrysulkufinkkua jos fyrkkaa ja teippaa saumat ni ei haittaa vaikka käy kylmänä. Kanavapuhallin seinässä ei maksa paljoa kun et lämpöjä sillä työnnä ulos.
Mahtaisko joku 30 milliä olla uretaania seinissä. Kun tuo lattia jäähtyy -20 asteiseksi, se varastoi niin paljon kylmää, ettei se päivän mittaan infrapunalla tai kiukaalla lämpiä. Jos hommailee päivittäen ja lämmittää koppia, kympin pakkasilla pystyy kohtuu mukavasti puuhasteleen. Kengissä pitää olla hyvä lämmöneristyskyky. Tuo lattia on muuten mahtava. Siinä on rasteri valmiina hitsaushommia varten, kiva tehdä vaikka peräkärryn runkoa. Tavaroiden liikuttelukin on helppoa ja on paloturvallinen.
Budjettiratkaisu hitsauskaasujen poistoon, 30€ liesituuletin. Toimii jotenkin. Olisi täytynyt laittaa alemmas. Moottorimaski suodattimilla on lisäksi käytössä. Se on sisällä hitsatessa hyvä peli.
Täällähän on ollut hyvää keskustelua, kiitos siitä. Verstaan saneeraus siirtyy ensi vuoteen, kiitos saikuttelusta johtuvan rahoitusvajeen, mutta sitten tartutaan toimeen.