Millainen olisi hyvä teltta? Haluttaisiin telttailla Lapissa tunturissa ja yksi toinen reissu on suunnitteilla pikkupakkasten aikoihin Oulangalle, vaikka enemmän kai tulisi kesällä käytettyä. Ei mitään jäätävän painavaa mielellään sillä vaeltaminen tapahtuu jalkaisin ja toinen kantajista on taskuraketti.
Budjettia ei oikeastaan ole, maksan mieluusti enempi laadusta. Mitään apokalypsin kestävää tuskin tarvitsee.
Teltta millaiseen reissuun? Onko pelkkää teltassa makoilua vai onko teltta vain nukkumista varten?
Kuten yllä jo mainittiin Fjällräven niin minusta se on enemmänkin "perusleiri teltta", kannat sen keskelle tunturia, josta teet päiväreissuja ja palaat takaisin teltalle illalla.
Hetken ollut Fjällräven abisko 3 ja yhden lapinreissun jälkeen myin sen. Liian pieni (olen 191cm) nukkumiseen, makuupussi kastui teltan kondensivedestä + painavia kolmesta kilosta ylöspäin. Painoi vielä enemmän kun sateen vuoksi kastui eikä saanut kuivattua.
Farlite.fi (suomalainen sivu) myydään 3F ul gear lanshan 2 telttaa. Noin 1kg, ~300€, mutta tarvii vaellussauvat pystytykseen. Tämä oli mielessä jokunen vuosi sitten mutta liian pieni itselle ainakin mittojen mukaan..kyseisen malliset teltat suosittu jenkeissä pitkillä vaellus matkoilla.
Vaellukseen, semmoisiin viikon mittaisiin. Lähinnä nukkumiseen (tai nussimiseen, jos tulee kova tarve). Suunniteltiin että voitaisiin pyrkiä keveämpään rinkkaan, niin voisi kulkea päivässä pidempiä matkoja. Noi vaellussauvalla pystytettävät kuitenkin menevät ehkä liikaa toiseen ääripäähän. Itsekin olen 189 cm pitkä, muija nyt mahtuu vaikka silmälasikoteloon.
Telttakauppojen sivuilla ei valitettavasti lue kuinka paljon painavat märkinä.
kahdelle hengelle kandee melkein ostaa 3-hengen teltta.toki jos tytyn kanssa reissussa niin ei väliä vaikka nukkuiskin tappituntumalla. jos taas äijäporukassa reissussa niin jokaiselle oma teltta, toisen kuorsausta ei jaksa kuunnella sit hetkeäkään.
Fjällrävenin akka tai abisko, molemmilla tehnyt vuosia reissuja. Eteiseen saa rinkat ja kengät säältä suojaan niin ei vituta vaikka sataisi. Profiili on aerodynaaminen eli jos pystyttää tuulen suuntaan kestää hyvin rankemmankin puhurin. Molemmissa päissä avattavat tuuletusräppänät ja sisäteltan oven saa myös pelkäksi hyttysverkoksi yhdellä vetoketjulla.
Fjälrevenin, tai Hillebergin tunneliteltta. Jälkimmäinen merkki puolet kalliimpi, mutta ~300g kevyempi. Molemmat huippulaatua.
Pitkällä eteisellä ottaa painossa pikkysen turpaan, mutta mukavuudessa voittaa reilusti kun absidiin mahtuu rinkat, kengät ja samalla kokkailemaan.
Ketjun kommentit lukeneena ja huomioineens vastaus on:
Hilleberg Anjan 3 GT
Anjan on Nalloa kevyempi malli (liepeen pituus ja ohuempi materiaali), joka on tehty 3-vuodenajan tarpeisiin, eli sietää pientä pakkasta oikein hyvin, mutta tuiskuavaa lunta huonommin. Paino vain 2100g (ilman pussiaa ja 1/2 kiiloista pois), silti jämäkkä ja tuulta kestävä, eikä mikään grammanviilaus leija.
Vähän huolettaa kun arvosteluiden perusteella tarvitsisi pressuja päälle että pitää vettä, myös tukikepit ovat katkeilleet ja vetoketju hajonnut :D Mutta varmaan hyvä silloin kun tarvitsee vain nukkua yönsä jossakin ja huonoa keliä pääsee pakoon sisätiloihin eikä ole missään hevon kuukassa.
Itse vertaan teltan hintaa siihen, mitä maksaisi nukkua vuokramökissä/hotellihuoneessa. Toki pitää huomioida myös esim makuupussien hinnat, mutta ei siinä montaa yötä tarvitse olla että kalliskin teltta tulee halvemmaksi.
No okei myönnetään, meni vetoketju nyt keväällä paskaksi, mutta ehkä sitä pitää pikkuisen kouluttaa: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/10/08/nain-korjaat-itse-vetoketjun
Pointti tässä onkin siinä että minua lähinnä huvittaa nämä tuben eräjormat, jotka esittelevät vain helvetin kalliita kamojaan, sen sijaan että retkeilisivät tai eräjormailisivat. Eli halvallakin pärjää jossain pikku yöreissuilla. Kunnon jormahommista en sitten mitään tiedäkään.
Retkeily on kieltämättä semmoinen ala, että kokoajan on vaarassa tulla kusetetuksi. Oppaita kun tutkii tulee olo, että pitäisi puoli taloa raahata mukaan että säilyy hengissä. Sitten joskus 1900-luvun alussa siellä on kuitenkin vaellettu pelkkien pikkureppujen kanssa.
Itseä vaan vituttaa kaikki vähäisen käytön jälkeen hajoava paska, niin haluan semmoisen joka kestää kymmeniä vuosia. On kyllä ollut aikeissa säästää jostakin, mutta teltta ei valikoitunut säästettävien listalle. :D
Uskon ja tähän on pyrkimys. Painava reppu vaikuttaa hidastavan matkaa ja näyttää luovan tarvetta lisävarusteille, koska reissu pitkittyy ja jalatkin tarvitsevat enemmän tukea.
Toi on kyl. Netin jormailu jakaantuu karkeasti massikeisarinormoihin joilla on jo perhe ja lapset ja koirat ja veneet ja telttaan voi heittää ohimennen sen tonnin-pari. Toinen ääripää on ne jotka ostaa sen kahenkympin festariteltan ja loput rahat menee kaljaan. Väliin mahtuu sitten kaikenlaista, mm. UL-tyypit. Kaikki ovat mielestään oikeassa ja muut väärässä. Itse harrastan sitä että ostan välttävät kamat enkä uskalla lähteä mihinkään ikinä.
Itse olen elänyt vuosia säästeliäästi niin tilillä on aika kivasti rahaa.
Käyhän nyt nyymi jokin Pyhä-Luosto -väli käppäilemässä. Meillä vaellussuunnitelmat vielä aika auki, käydään ehkä ensiksi karhunkierros, koska se on noobiystävällisin noista pitemmistä kierroksista. Paitsi jos muija tulee raskaaksi, niin sitten ehkä tehdään pikkulenkkejä ja telttaillaan kansallispuistoissa. Teltalle tulee joka tapauksessa käyttöä.
>Noi vaellussauvalla pystytettävät kuitenkin menevät ehkä liikaa toiseen ääripäähän.
Eikö teillä ole sauvat aina mukana sitten? Niistähän on valtavasti hyötyä sekä ylä- että alamäissä ja soilla ja vesistönylityksissä ja oikeastaan kaikissa vähänkin hankalammissa paikoissa.
Ollaan vasta aloittamassa harrastusta niin ei olla vielä hankittu/mietitty asiaa. Käydään ensin noita noobimpia reittejä ennen kuin lähdetään Sokostille kiipeämään.
Sauvoja ehdottomasti suosittelen. Ne tekevät kulkemisesta niin paljon kätevämpää, turvallisempaa, jaloille kevyempää, maastosta riippuen ehkä nopeampaakin, että kannattaa ehdottomasti hankkia edes halvahkot alumiinisauvat teltasta riippumatta.
Aioin suositella myös sauvoilla pystytettävää telttaa, koska halusitte kevyemmät kamat, joilla jaksaisi kävellä pidemmälle, mutta ehkä noin alkuvaiheessa se ei ole hyvä idea. Ne vaativat vähän harjoittelua, että teltan saa myös väsyneenä ja kiireessä pystytettyä oikein ja suoraan ja kireäksi, kun sade on jo päällä. Osa sauvapystytteisistä teltoista on myös huono valinta kovaan tuuleen.
Kupoliteltta olisi helpoin pystyttää, mahdollista myös kallion päälle ja ilman kiiloja, mutta en silti suosittele sitä. Kupoli on huonoin tuulisissa oloissa. Myös painava.
Koska sulla on paljon rahaa käytettävissäsi, niin ostaisin tuohon alkuvaiheeseen jonkin keskihintaisen (tai jopa kalliin) tunnelin, joka ei ole painavimmasta päästä. Siinä on vapautta. Voitte mennä minne vaan ja kova tuuli esim. meren rannalla / avotunturissa ei ole ongelma. Myöhemmin tiedätte mitä reissuiltanne haluatte ja voitte vaihtaa kevyempään, jos siltä tuntuu. En tekisi telttavalintaa jälkikasvun perusteella, jollei jälkikasvua ole jo. Harva jaksaa vauvan kanssa vaeltamista rajoitteineen ja lapsen vähän kasvettuakin tarpeet/reissut/kiinnostuksenkohteet voivat olla toisenlaiset.
>Itseä vaan vituttaa kaikki vähäisen käytön jälkeen hajoava paska, niin haluan semmoisen joka kestää kymmeniä vuosia.
Juuh elikkäs Hilleberghän se varmaan ois. Langassa on jo aika hyvä konsensus tunnelien puolesta ja Fjällrävenin ohella Hillebergiä suositeltu. Varmaan kestävin telttamerkki ja yksityiskohdat mietitty viimeisen päälle. Tulee kyllä rahallisesti vähän takkiin, jos myöhemmin päätätte ruveta keventämään varusteita. Mutta jälleenmyyntiarvokin noilla lienee kohtuullisen hyvä.
Kannattaa kyllä heti harrastuksen alussa kiinnittää jossain määrin huomiota tavaroiden painoon, niin säästää paljon rahaa, kun ei tarvitse kaikkea uusia. Kaikkein kevyintä ja kalleinta ei silti kannata ostaa ja siihen ääripäähän meno voi jopa tappaa innon orastavasta harrastuksesta, jos aloittaa aivan liian askeettisilla kamoilla.
Itse vakuutuin jo tuosta aiemman nyymin Hillebergin teltasta. Teltalle nyt joka tapauksessa tulee käyttöä niin siihen voi panostaa.
Kiitän tuosta vaellussauvapointista. Itse vähän ylenkatsoin niiden tarvetta, mutta voisihan ne vaikka kokeeksi vuokrata sitten jos oikeasti lähdetään vaeltamaan.
Sanoisin että absidin voi korvata tarpilla ja saa vieläpä paremman toiminnallisuuden. Sen voi virittää vantaan kokoiseksi absidiksi minkä vaan teltan eteen, ja samalla saa erinomaisen sateensuojan myös leirissä käyskentelyyn. Paljon mukavampi illalla istuskella kavereiden kanssa tarpin alla vs. että kaikki kyhjöttää teltoissaan sateen takia.
Tarppi on todellakin hieno keksintö. Mutta valitettavasti kunnon rajuilmalla tuulee ja sataa. Silloin tarppi ei riitä, kun tuuli tuo vettä ja kosteutta sen alle.