Operaatio Paskasade: Suomen salainen ase
Vuonna 2028 Suomen puolustusvoimat päätti, että oli aika päivittää ilmakalustonsa. Pitkän harkinnan jälkeen valinta osui uusiin, huippumoderneihin amerikkalaisiin B-99 "Invisible Moose" -pommikoneisiin. Koneet olivat huipputeknologiaa: tutkassa näkymättömiä, äänettömiä ja kykenivät kuljettamaan erittäin epätavallisia lasteja.
Mutta Suomi ei ollut kiinnostunut perinteisestä aseistuksesta. Ei ohjuksia. Ei pommeja. Ei edes lentolehtisiä. Ei, Suomi halusi käyttää koneita biologiseen sodankäyntiin – nimittäin hevosenlannan levitykseen.
Operaatio Paskasade sai alkunsa, kun puolustusvoimien logistiikkaosaston eversti Kalervo Mönkäre oli lomalla tallilla ja tajusi, että suomalaiset hevoset tuottavat sadoittain tonneja lantaa, joka jäi lähes käyttämättä. Samalla Mönkäre oli lukenut uutisia Tallinnan kaupunginjohtajan puheista, joissa Suomea kutsuttiin "liiaksi varautuvaksi naapurinpojaksi". Se ei käynyt.
Päätös syntyi nopeasti:
"Jos meitä ei arvosteta diplomatialla, ehkä lannalla."
Näin alkoi salainen operaatio, jossa yöllä – tutkassa näkymättöminä – Suomen B-99 -koneet ylittivät Suomenlahden ja kylvivät Tallinnan ylle tarkasti mitoitettuja määriä kuivattua, mutta tuoksuvaa hevosenlantaa. Toiminta oli tarkkaa, GPS-ohjattua ja ympäristöystävällistä – ainakin Suomen mittapuulla.
Tallinnan asukkaat heräsivät joka aamu uuteen, hieman tallimaisempaan tuulahdukseen. Paikalliset meteorologit olivat ymmällään:
"Sää on selkeä, mutta silti haisee... maaseudulta?"
Virolaiset viranomaiset olivat hämillään. Tutka ei näyttänyt mitään. Satelliittikuvissa ei näkynyt jälkeäkään. Joku epäili luonnonilmiötä. Joku muu syytti Ruotsia. Kukaan ei osannut osoittaa sormella Suomea – ja juuri siinä piili nerokkuus.
Samaan aikaan Suomessa maanviljelijät juhlivat, koska hevoslannan varastot tyhjenivät ennätysvauhtia. Puolustusvoimat sai uuden lisän budjettiinsa, ja kansalaisten moraali kohosi.