Onko kellään kokemusta omena puiden oksien taivutuksesta ja sitomisesta?
Pitäisi tommoisesta nuorehkosta omena puusta taittaa oksia siten että puu ei kasva mitenkään mahdottomasti korkeutta ja omenia tuottavat oksat olisi siten alempana ja poiminta korkeudella.
Radiossa joku vuosi sitten asiasta juttelivat mutta se oli silloin joitakin vuosia sitten ja eipä Pera siitä hirveästi muuta muista kuin että joku oli sellaisia pikku autoja niihin ripustanut painoksi.
Lähinnä kiinnostaa että minkälaista nauhaa tai lankaa kannattaa käyttää ja miten tiukalle jne.
Peran pitäisi nimittäin mennä sitomaan Peran äipän luokse jossain vaiheessa noita oksia omena puusta.
Ne näköjään tykkää puskea noita omenoita noi sun puut. Olo suhteet on vissiin aina otolliset ja pölyttäjiä on paljon.
Oon jostain lukenut että jos niitä omenoita tulee se 9000 niin osan jos raakileita poistaa niin jäljelle jääneistä tulee maukkaampia.
Ja en tiedä puskeeko kuoleva omena puu mielettömästi omenoita mutta joku sanoi että jos kuusi puskee käpyjä kuin viimeistä päivää niin silloin kuusella alkaa olla viimeiset päivät. En kyllä yhtään tiedä miten pitkä on kuusen päivä sen ajan mitta puulla.
Niin, tosiaan oksien taivuttamista varten käy semmonen suht. Normi naru. Mutta ite käyttäisin varmaan semmosta puolen sentin vahvuista kirkkaan väristä ja "kudottiin" narua.
Kirkas väri siks, että ihmiset huomaa missä ne narut menee eikä kompuroi tms.
Painoksi käy esim. Tiiliskivet. Siis jos haluaa että maassa olevan tiiliskiven ympärille naru, ja narun toinen pää taivutettavaan oksaan.
Pienemmillä painoilla saa hienovaraisempaa taivutuksia toki.
Jotkut käyttää esim. Pientä hiekkasäkkiä painona.
(Keijon sovellus on toki hiekkasukka)
Se on kätevä siinä mielessä että voi säätää just sopivaksi sen painon. >painot voi riippua yks paino yhdessä oksassa, tai sitten niin että sama naru painaa kahtta oksaa.
Omenapuun oksen ei tarvii mennä 90 asteen kulmaan, (omenapuun runkoon nähden)
100-120 astetta on ok.
Taivutuksia voi jatkaa myöhemmin, kun on tehnyt alku taivutuksen.
Pera ei valitettavasti voi tähän hätään laittaa kyseisestä kiropraktikko potilaasta kuvaa kun se puu on monen tunnin päässä.
Mutta jos lähdetään mieli kuvitus matkalle niin kuvitellaan sellainen omena puun taimi joka on ostettu ja istutettu tuettuna noin 3 vuotta sitten. Mitenkään sen isommin sitä ei ole vielä leikattu koska "antaa sen kasvaa rauhassa" ja nyt ainakin latva olisi hyvä taivuttaa että ei hirveästi enää kasva korkeutta ja oletettavasti joitain oksia myös ja mahdollisesti myös lyhentää.
Varmaan jotain hiekka sukka virityksiä tulee tehtyä. Tiilis kivet ei oikein istu maisemaan ja ruoho semmoisen alla saattaa jopa k*olla.
Näyttää aika pätevältä videolta. Leikkuuta puulle ei ole vielä suoritettu sen kummemmin kertaakaan mutta senkin aina vielä koittaa.
< Pyöriäinen
Joo kyllähän puu vähän lajista riippuen voi olla hyvinkin pitkä ikäinen. Eikä tässä nyt olla kuusen oksia taivuttelemassa vaan noin kolme vuotta sitten istutettua omena puuta.
Tosin tuli nyt vaan mieleeni että lapsuuden kodin taka pihan metsikössä oli nuori tammi(?) jonka rungon silloin pentuna laitoin solmuun. En tiedä miten kasvoi kun muutettiin sieltä pari kuukautta myöhemmin pois.
Saita Notaari
•
17 pv
JPG
Mun piti kerran tehdä bonsai, mutta unohdin sen sitten vaan, niin siitä tuli semmonen räyskä
Jossain viherlandiassa myytiin yhteen aikaan.
No mä aattelin sitten silleen, että luonnossa on noita bonsaita.
Esim vaivaiskoivu ja sitten jossain kallionkolossa kasvanu mänty.
Niin semmonen joku puolmetrinen mänty voi olla monta sataa vuotta vanha
Toi kyllä näyttää jo aika hurjalta taivuttelulta. Se äipän pihalla omena puu ei taida ihan noin paksu olla.
Jos Pera ei väärin muista niin Liidelissä joskus myytiin kanssa bonsai puita. Silloin sellaista harkitsin mutta ostamatta jäi. Ja niihin aikoihin luin että männystä joku on kasvattanut bonsai puun. Mutta yleisesti ottaen bonsai puun kasvattaminen ja hoitaminen on kuulemma aikamoinen taito laji.