Mahlan keräämislanka. Tässä siis vinkit pikkujätkille jos joku hurahtaa näihin hommiin.
Tarvitaan:
-Porakone ja poranteriä
-Muoviputkea esim. 4-8mm halkaisijaltaan(puuilosta löytyy)
T- liittimiä jos haluaa käyttää
L-liittimiä jos haluaa käyttää
-Tyhjiä mehu ja vesi pönttöjä
-10l ämpäri
Jos ite omistat puut saat ottaa mahlaa mutta jos on toisen puita selvitä kenen ja kysy lupa.
Ei, mahlanotto ei pysyvästi vahingoita puita.
Sitte homma on ihan niin yksinkertainen, että poraat koivuun esim. Metrin korkeudelle n. Tuuman syvyinen reijän. Suosittelen poraamaan suoraan vaakatasossa, niin putki pysyy hyvin. Huom. Koivujen oltava yli 10cm halkaisijaltaan.
Valitse hyvä, elävä ja terve puu.
Kun poraat, niin puhdista terä välillä. No mahlaa alkaa tippua ja peitä reikä hetkeksi, kun mahla vähän kertyy, niin loput sahanpurut valuu pois helpommin.
Sitten putki paikoilleen.
Putki laitetaan esim.lasipulloon, ja mahla alkaa tippumaan. Jos pulloa on vaikea pitää pystyssä, laita pullo ämpärin sisälle.
Mahlan tiputtamisaika on justiin alkanut, ja ite sain maanantaina reilun litran mahlaa. Viikon kuluttua tahti on paljon nopeampi, varsinkin kun yllätystalvi sulaa.
Unohdin mainita kun tuli niin pitkä teksti.
T-liittimiä voi käyttää siihen, että jos haluaa ottaa samasta puusta esim.kahdesta kohtaa mahlaa, tekee semmosen Y-mallisen jutun ja tölkkiin menee vaan yksi letku.
L- osaa voisi periaatteessa käyttää niin että työntäisi sen osan puuhun ja liittäisi sopivan letkun siihen.
Pullon mihin haluaa mahlan tippuvan, saa suojattua esim. Foliolla tai elmukelmulla ettei mene hyönteisiä.
Mahlaa voi kerätä nyt, ja tehdä reikiä, huomaa kyllä kun sitä alkaa tulla.
Helsingissä on varmasti ollut viikon ainakin keruuaika, minä aloitin ma.
Mahlan keruu kestää noin kuukauden.
On ollut monena vuonna mielessä kerätä mahlaa mutta en ole saanut aikaiseksi. Voitko vastata muutamaan kysymykseen? >minkä kokoinen letku tuossa toimii parhaiten? >kuinka syvälle se reikä kannattaa porata? >isketäänkö reikään esim puutappi kun mahlan keräys lopetetaan?
Kysymykset;
1. Miten mahlaa voi säilöä?
-kuten maitoa on yleisohje. N. Viikon jääkaapissa. Ja Pera jo sanoi että pakkasessa säilyy vuoden. Mahla säilyy myös maitohapatettuna, eli on 5lvesikanisteri mahlaa, laitetaan sekaan 1-2mustaherukan oksaa ja annetaan käydä vuorokausi noin huoneenlämmössä. Sitten oksa poistetaan. Korkki laitetaan kiinni ja käytetty juoma säilötään esim.kellarissa.
Lopputuloksena harmaan värinen mahlajuoma. Viimeksi kun tein sitä niin tuli hieman liian voimakasta. Eli veden sekoittaminen valmiiseen juomaan on kannattavaa.
2.Miltä mahla maistuu?
-mielestäni maailman paras juoma. Parhaillaan raikasta ja ihan hiukan makeaa. Eri puiden mahla on eri makuista.
3.voiko koivunmahlasiirappia tehdä?
-Ehkä, en ole kokeillut. Arvelen että siihen menisi ihan tajuton aika ja tosi paljon mahlaa. Minusta mahla voisi sopia kuusenkerkkäsiirappiin.
Noniin hyvä. Mun mielestä n. 5mm letku on paras. Sitä elintarvikeketjun puuilosta mikä on metri n. Euron? Miks paras? Kun sopivan halpa eikä tarvii millään järeällä poralla työskennellä.
Mä olen porannut noin tuuman ehkä reilumman syvyyteen. Letkua ei tarvii työntää muutaku sentti pari että se pysyy.
Ei tarvii laittaa puutappia. Se haava paranee kun siihen ei laita mitään(n3v.)
Sitä juodaan! Hmmm. Oikeen tuntee ne vitamiinit mitä siinä on. Kaikkihan ei toki tykkää mahlasta, kun se maistuu vaan vedeltä…ei se ole mitenkään erityisen makeaa.
ToHyLa (tosi hyvä lanka) taidan ehdottaa veljelle josko saisin hänen koivuaan käydä porailemassa, niin voisi testata.
täällä saa paikallista mahlalimua ja se on kyllä tosi hyvää.
Jooo!!! Mahlan ilonsanomaa kaikille nii. Paitsi ei kyllä ole niin hyvää kun joku mahlalimu. Aika hauska idea muuten tehdä mahlalimpparia. Mahlankin pystyy varmaan hiilihapottamaan ni sais kotitekoista mahlalimpparia.
Miten sun harjoittelu en edenny siellä raflassa?
Mä kokeilin kanssa viime vuonna vaahteran, mutta ei tullu mitään?
Muistakin puista voi kokeilla kuten kuusi, mutta tietääkseni niissä ei ole niin voimakas nestevirtaus.
hyvä ilonsanoma on nii. on tolla mahla forestilla muitakin hyviä mahlajuomia, pitäisi testata.
löytyykö sodastreamia? laita testiin :D
mukavasti on edennyt, viime perjantaina pääsi testaamaan a la carte annosten tekoa ja annosten kokoamista. oli kivaa vaikka paineita oli pihvien paistamisen suhteen parillalla, mutta hyvin meni. hyvää palautettakin saanut niin sekin piristää mieltä!
huomenna taas hommiin.
mutta pitää kyllä ehdottaa veljelle tätä mahlan keräystä, kun seuraavan kerran käy kylässä
Joo ei oo sitä vempelettä, mutta ehkä otan mahlaa ja meen käymään mun frendin luona, ni sitte vois tehdä.
Ala carte on kyllä jännittävää niin. Kun kaiken pitää olla niin hienoa. Kivaa että tunnut pärjäävän kamunen.
Maanantaina sain yhdestä puusta 8dl toisesta vähemmän. Mutta tämä mahla homma on alussa. Niin viikon kuluttua tulee 5/L puu /päivässä. Siis jos puhutaan isoista koivuista. Kahden viikon kuluttua oletettavasti 10L/päivä. Se menee lämpötilan mukaan. Myöhemmin kun alkaa olla lämmintä en kerää päivällä, käytän vaan viileään eli yöaikaan tippuneen mahlan. Jos laitat puuhun useamman letkun laita eri puolille. Ite olen pitäny maksimina 3 reikää puuhun, vaikka ilmeisesti voisi olla enemmänkin.
Peralla on sellainen hyvin hämärä muisti kuva että vaikka mahlan keruu ei hirveästi vahingoita puuta niin sen verran voi kuitenkin vaikuttaa että puusta ei enää voi tehdä kaikkia aiemmin mahdollisia sahateollisuuden tuotteita.
Tämähän ei varsinaisesti oo ongelma jos puu on omalla pihalla ja päätymässä jossain vaiheessa poltto puuksi.
Ja jos arkailee puun rungon poraamista niin sen reiän voi porata myös paksuun oksaan.
Joo mä olen samaa mieltä. Ja omasta kokemuksesta ni nuoremmassa koivussa se reikä umpeutui nopeammin n. 20cm halk. Koivusta kuin 35 cm halk. Jättikoivusta.
Isot koivut alkaa ilmeisesti lahoamaan sisältä, arvelen että se vaikutti ja siksi
Se paranee hitaammin.
Totta tuokin puoli sillä kyllähän kun puun runkoon tekee reiän niin siinähän syntyy aukko kaiken maailman kasvi taudeille ja sienille ja tuholaisille vaikka se reikä umpeutuisi parissa vuodessa.
Muun muassa kuusethan erittää pihkaa saamiinsa "haavoihin" nimen omaan siksi että siihen puuhun ei päätyisi noita puun terveyttä ja kuntoa vaarantavia tekijöitä.
Yhtään en siis ihmettele jos tai kun mahlan kerääminen sittenkin vaurioittaisi puuta.
Jos kotitarpeeksi ottaa, niin helppo tapa on venyttää oksa alas ja vuolla oksan päähän sopivaan kohtaan Y-haara, jonka työntää pulloon, kun pullo on täynnä vapauttaa vain oksan ylös. Ei tarvitse tapittaa tai mitään muutakaan. Pullo, puukko ja pätkä narua riittää
Lähes joka kevät tuota tulee joku lasillinen vedeltyä. Aina joku koivun oksa pitää katkaista tieltä tai kaataa. Tiputtelee yleensä ihan semmosenaan kun laittaa kupin alle. Maku on melko mieto, mutta jotenkin, mitä en osaa kuvailla, ellottava niin ei sitä isoja määriä viitsi juoda.
Muistan kun faija keräsi mahlaa keväisin kun olin lapsi mutta pidin sitä aina ällöttävän makuisena. Voiko sitä käyttää jotenkin muuten kuin vain suoraan juomana?
Tiedätkös, mä laitoin tänään yhteen vaahteraan letkut. Maistoin sitä vaahteramahlaa nyt ekan kerran. Jep, se on todella makeampaa kun koivumahla, ja myös eri makuista.
Vaahteran paras mahla-aika taitaa olla aika lopuillaan ainakin Etelä-Suomessa. Vielä viikko sitten sain joku 4,5 litraa mahlaa päivässä yhdestä puusta, mutta enää sitä tulee joku litran verran. Nyt koivusta saa joku 5 litraa päivässä.
Niin ei se sen kummemman makuista ole.
Mun mielestä vaahteran mahla on makeampaa kuin koivun. En ole paikannut mitenkään noita reikiä mitä puihin tein.
Niin säilytä kylmässä se mahla siis jääkapissa.
Nii unohin sanoo vielä tän, että mahlan laatu huononee kun vuorokausi lämpötila nousee. Paras mahla on silloin kun menee vielä yöllä pakkasille eli huhtikuun puoliväli. Toukokuussa mahlan tulee hieman tuhkan? Makua. Mutta se on myös puukohtaista, eli toisissa puissa on paremman makuista mahlaa.